Så rakar du huvudet steg för steg

Så rakar du huvudet steg för steg

Rak tips för män. Så rakar du huvudet. 

Förr oss män som rakar huvudet eller som funderar på att göra det.

I den här texten hittar du allt du behöver veta om att raka huvudet. Är det så att hårsäckarna börjar svika dig och att du kanske till och med lagt 1000-tals kronor på produkter som skulle få tillbaka håret. Inget har fungerat som utlovat. Du kanske nu har förlikat dig med att det är dags att raka av dig håret som är kvar. Helt rätt, välkommen till klubben. Eller du kanske bara vill ha en ny frisyr.

När du väl tagit steget till att raka huvudet så kommer du märka hur befriande det är.

 

Steg 1, Förberedelser när du skall raka huvudet.

Är det första gången du ska raka huvudet så har du troligtvis lite mera hår. Har du längre hår än 1 cm så rekomenderar vi att du trimmar håret till några mm första gången med en hårtrimmer. Kör du med rakhyveln direkt på ditt långa hår kommer det bli tufft och ta oerhört lång tid. Har du bara några mm så kan du gå på med rakhyveln direkt.

Är det första gången du ska raka huvudet så kan det kännas väldigt obehagligt första gångerna. Ta god tid på dig och ta det försiktigt. Efter några gånger kommer du hitta en rutin som passar dig. Ingen stress. Rakning ska vara en härlig upplevelse. Stressar man när man rakar sig är det enkelt att skära sig eller missa delar som man skulle rakat. 

För att hårstråna ska kunna skäras av lätt, måste du mjuka upp dem först. Detta klarar du lätt av i duschen. Lite varmvatten (du ska ju självklart inte bränna dig) mjukar upp stråna, så kombinera gärna rakningen med morgonduschen alt kvällsduschen.

Går inte det så kan man enkelt skölja huvudet några gånger med varmvatten i handfatet. När hår och hy mjukats upp, kan du fortsätta med nästa steg. Vill man fortsätta att raka sig i duschen går det bra om man är trygg med det. Ska man raka huvudet i duschen kan det vara bra med bra belysning och en spegel nära till hands. Så att du ser vart du rakar dig.

 

Steg 2, Innan rakning.

När huden och stråna är fuktiga är det dags att använda någon form av rakkräm. Vår rakkräm är 100% vegansk och tillverkad i Sverige. Innehåller inga skadliga ämnen. Använd gärna en rakborste för att ordentligt skumma upp rak krämen. Vår syntetiska rakborste är även den 100% vegansk med skaft i valnöt. När du väl testat vår rakborste och rakkräm kommer du inte vilja använda något annat.

Applicera sedan in rak krämen på huvudet. Se till att hela huvudet är täckt ordentligt med rak kräm. Man behöver använda ytterst lite av vår rak kräm varje gång man rakar sig.

Steg 3. Rakning.

Nu till själva rakningen. Det viktigaste när det gäller själva rakningen är att ha fräscha och vassa rakblad. Största felet många gör är att man har för gamla och slöa rakblad. Byt oftare. Har du inga bra rakblad hemma. Hoppa över rakningen och beställ nya blad direkt.

 • Oftast brukar huden på huvudet vara rätt stram. Om man jämför med ansiktet. Om det behöves, Strama gärna upp huden med ena handen för att få rakhyveln att komma så nära skinnet som möjligt.
 • Greppa hyveln och börja på toppen av huvudet och för rakhyveln över huden i samma riktning som håret växer.
 • Tryck inte hyveln för hårt, det är de vassa bladen som ska göra jobbet.
 • Skölj av rakbladet i varmt vatten mellan varje drag för att få bort hår, hud och skum rester.
 • När du är klar med toppen av huvudet.(Oftast den del som vi män tappar håret) gå vidare och raka sidorna. Raka sidorna på samma sätt. För rakhyveln över huden i samma riktning som håret växer.
 • Huden precis ovanför öronen kan vara en svår plast att komma åt. Vik därför ner örat med ena handen för att komma åt.
 • Vill du ha en närmare rakning kan du applicera lite mer rak kräm och köra en gång till. Man kan även köra rakhyveln mothårs. Detta kan upplevas lite obehagligt i början. Rekommenderas ej om du har känslig hud.
 • Kolla igenom noga och känn efter med handen så att du inte missat något ställe. Det kan vara lätt att missa, applicera med ny rakkräm och raka igen om så är fallet.
 • Ett tips är att ha en extra spegel när du rakar huvudet. För att se bakhuvudet. Det är oftast där man missar.  

 

Steg 4. Efter rakning

Återfuktning

När du är färdig med själva rakningen så skölj av huvudet med svalt vatten. Detta gör att du stänger porerna.

 • Torka av lätt med en handduk.
 • Applicera sedan med en aftershave och återfuktande kräm. Detta mjukar upp huden och förhindrar uttorkning.

Samma gäller även ansiktet. Huden på huvudet utsättas varje dag för sol, vind, dina händer, andras händer smuts i luften…ja ni förstår säkert vad vi menar. En återfuktande kräm gör susen för huden både i ansiktet och på huvudet.

Glöm inte att skölja och rengöra din rakhyvel och blad efter rakning. 

High Five!

Så nu kan du allt. Nu är det bara att göra om detta nästa gång också.

Go shave yourself.

Tillbaka till blogg